Bey Çim olarak bu yazımızda sizlere henüz rulo çim yapılan veya epeydir var olan çim alanların bakımı hakkında bilgiler aktaracağız. Daha uzun ömürlü ve sağlıklı çim alan kullanımı için yazımıza ara ara göz atabilirsiniz. Genel itibarı ile çim bakımı kriterlerini üç ana başlıkta topladık ve titizlikle uyulmasını tavsiye ederiz.
Sulama Yöntemi ve Miktarı
Rulo Çim Bakımı Sulama Yöntemi
Rulo çim bakımı hakkında paylaştığımız kriterlerin arasında sulama yöntemini başa koyduk.Çünkü bu en önemli husus diyebiliriz.
Çim alanın su miktarından önce bu işin yöntemi daha önemlidir. Bu işlemi muhakkak mekanik bir araçla yapmak gerekir.Bu mekanik araç veya araçlar fıskiye , nüzul , tabanca olabilir.Çünkü bu mekanik araçların ortak özelliği ; suyu eşit miktarda ve toz halinde vermesidir. Bu araçlar sayesinde toprağın suyu emerek alması gerçekleşir. Aksi takdirde hortumla veya elle yapılan işlem verimsiz olacaktır. Yoğun çim yaprakları altında nereyi ne kadar sulama yaptığınız fark etmeniz zordur. İşte bu yüzden sulamanızı elle veya hortumla değil muhakkak bir sulama başlığı ile yapmalısınız.
Sulama Miktarı
Yeni rulo çim uygulaması yapılmış bir alan için yapılan ilk beş günlük sulama çok önemlidir. Çünkü bu günler içerisinde yayılan hazır rulo çimler ile zemin toprağı arasında bir kıvam yakalanmalıdır. Yakalanan kıvam sayesinde kök atma süreci hızlanır.
Su miktarını ise metrekareye beş litre olarak ve günün serin vakitlerini seçerek dört veya beş defa vermek iyi olacaktır.. Suyu ara ara vermek başarıyı arttırır. Yani her gün metrekareye 30 litre suyu bir veya iki defa da vermek yerine günün serin vakitlerinde 20 litre suyu 4 defa da vermek daha faydalı ve tasarrufludur. Ayrıca su miktarında dikkat etmeniz gereken önemli bir hususta şudur ; güneşe daha fazla maruz kalan alanlarınıza daha fazla , gölge alanlarınıza daha az su vermelisiniz. Gölge alanların kurumasına müsaade ediniz.
RULO ÇİM BAKIMI ve BİÇİM
Çimler kendini sürekli yenileyen ve dokusunu tazeleyen bitkilerdir. Bu yenilenme işlemini devam ettirmeleri için biçilmeye ve boylarını kısaltmaya ihtiyaç duyarlar. Biçildikçe güzelleşen ve yenileme işlemini hızlandıran çimler istedikleri ortam sağlandığında en az 2 haftada 1 defa biçilmeye ihtiyaç duyarlar. Biçim ihtiyaçları kış aylarında 2 ayda bire kadar düşerken , bahar aylarında ayda 2 defaya iner.
Biçim Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
Makine bıçaklarının keskinliği , alanın tamamen kurumuş olması ve biçim sırasında makineyi yavaş ilerletme.
Yukarıdaki bu hususlara dikkat ediniz. Çünkü körelmiş bıçaklar veya ıslak çim biçimi ya da biçim esnasında hızlı ilerleyen makine çimleri yolarak kopartacaktır.
Çimlerin Gübrelenmesi
Rulo çim bakımı kriterlerinin bir diğer hususu yeşil alanlara gübre vermekten geçer. Yeşil alanları kış ve yaz aylarına girmeden önce gübrelemek gerekir. Yani bahar ayları en uygun vakit denebilir. Çim alanlara gübre tercihinizi ve yöntemini ancak firmamız iletişim bölümünü arayarak yapabilirsiniz. Firmamız yetkilisi sizden fotoğraf isteyecektir. Gerekirse tarafımızdan yapılması daha uygundur.